Şanlıurfa’da elektrikli araçlar da LPG’yi tahtından edemedi!

Elektrikli araçların seri üretime geçmesiyle beraber dünya genelinde birçok ülkede yaygın olarak kullanılmaya başlandı. Türkiye’de de son zamanlarda elektrikli araçların popülaritesi artarken Şanlıurfa’da bu durum tam tersine bir eğilim gösteriyor. Şanlıurfa’da hala en çok kullanılan yakıt türü LPG olarak karşımıza çıkıyor. Peki Şanlıurfalılar elektrikli araç gelmesine rağmen neden hala LPG’li araçları daha çok tercih ediyor? İşte cevabı…

Şanlıurfa’da elektrikli araçlar da LPG’yi tahtından edemedi!

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Elektrikli araçların sayısı dünya genelinde hızla artarken, otomobil üreticileri sıfır emisyon hedefleri doğrultusunda fosil yakıtlı motorlu araçları kademeli olarak üretimden çekmeye başladı. Petrol yakıtlarının gelecekte azalacağı öngörüsü, elektrikli otomobillere olan talebi her geçen gün daha da artırıyor.

 

ŞANLIURFA’DA TABLO FARKLI 

Şanlıurfa’da tablo biraz farklı. Kentte maliyetleri yüzünden fosil yakıtlı araçlar zaten pek tercih edilmiyor. Benzinli araç alanların ilk işi ise sanayiye gidip araca LPG taktırmak oluyor. Şanlıurfa’nın genelinde LPG’li araç kullanımı oldukça popüler durumda. Şanlıurfalıların Elektrikli araç değil de LPG’yi tercih etmesindeki en önemli nedenlerden biri de maliyet oluyor. Elektrikli araçları dolum tesislerinde doldurmak hemen hemen LPG ile aynı fiyata denk geliyor. Vatandaş bu nedenle bildiği ve güvendiği yakıt olan LPG’yi tercih ediyor.

Eyyübiye’de Evren Sanayi Sitesi’nde hibrit motorlu araçları LPG’ye çeviren esnaf Recep Aslan, Şanlıurfalıların LPG’li araçları tercih etmelerindeki nedenleri açıkladı.

 

ŞANLIURFA’DA ELEKTRİKLİ ARAÇ SAYISI DÜŞÜK

Bazı vatandaşların elektrikli araca da LPG taktırmak istediğini aktaran Aslan, bunun mümkün olmadığını belirterek şu ifadeleri kullandı:

“Elektrikli araçlara LPG takılamaz. Çünkü bu araçlar elektrikle çalışır ve içten yanmalı motorları yoktur. Hibrit araçlarda ise LPG sistemi kullanılabilir, ancak tamamen elektrikli araçlar için bu mümkün değil. Şu anda Şanlıurfa’da elektrikli araç sayısı oldukça düşük. Biz de sanayi olarak elektrikli araç konusunda yeterli hizmet veremiyoruz.”

“ELEKTRİKLİ ARAÇLARIN MALİYETİ LPG İLE AYNI”

Elektrikli araçların maliyet bakımından LPG ile hemen hemen aynı fiyata denk geldiğini söyleyen Aslan, “Elektrikli araçların şarj maliyeti, dolum tesislerinde şarj edildiğinde LPG ile neredeyse aynı seviyeye geliyor. Şanlıurfa’da hangisi ucuzsa insanlar ona yöneliyor, ama dünyada bu bir ekolojik dönüşüm. Birçok ülke LPG’ye geçmiş durumda ve fosil yakıt kullanımını bırakıyorlar. LPG dünya çapında desteklenen bir yakıt türü. Müşterilerimizin yüzde 60’ı LPG’li araç kullanıyor. Şu an piyasada benzinli araç neredeyse kalmadı.” dedi.

 

ASLAN: LPG DAHA GÜVENLİ 

Avrupa ülkelerinde çevreye daha az zarar verdiği için LPG kullanımının benzin ve dizele göre daha fazla olduğunu söyleyeni Aslan, “Maalesef Şanlıurfa’da LPG konusunda yanlış bir algı var. Avrupa’da LPG’li araçlar otoparklarda ücretsiz park edebilirken, bizim ülkemizde bu araçları otoparklara almıyorlar. Oysa LPG, benzine göre daha güvenlidir. Kaza anında LPG tankı patlamaz, ama benzin tankı patlayabilir.” ifadelerini kullandı.

LPG TAKTIRMA FİYATI 10-56 BİN TL ARASI 

Birçok Şanlıurfalının aldığı sıfır aracı bile LPG taktırmak için direkt olarak kendilerine getirdiğini vurgulayan Aslan, benzini LPG’ye çevirmenin maliyetinin, 10 bin TL ile 56 bin TL arasında değiştiğini belirtti.

Şanlıurfa’da elektrikli araçlar da LPG’yi tahtından edemedi!

İptal

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

0 Yorum

Daha fazla gösterilecek yazı bulunamadı!

Tekrar deneyiniz.